Planera inför sommaren För att säkerställa att du får dina fönster och dörrar innan sommaren så kan det vara läge att beställa redan nu! Majoriteten av våra leverantörer stänger sina fabriker under vecka 28, 29, 30 och 31. Det betyder att ledtiderna för tillverkningsvaror kan bli extra långa. Det som vanligtvis tar mellan 4-8 veckor blir då istället 10-12 veckor! Läs mer

PARYTTERDÖRR KASKI VEMDALEN KLARGLAS VIT

Visa enbart lagerstorlekar
Bredd Modulmått *
Höjd modulmått *
från 14799 kr
Beställningsvara Skickas inom 1-2 Veckor(Tillverkningsvara*)

Produktbeskrivning

Parytterdörr Vemdalen

Parytterdörren Vemdalen tillverkas i stora volymer och finns på lager för snabb leverans. Dörrar från Finländska Kaski är anpassade för det nordiska klimatet, och som trots sitt låga pris inte gör avkall på kvalitetskraven.

Dörren har ett spårfräst mönster på utsidan med slät insida. Stomme i furu med fyllning av 55 mm polystyren. Aluminiumplåt på bägge sidor för bra formstabilitet och vitmålad HDF-board (3,2 mm) som ytskikt. 3 st justerbara gångjärn med bakkantssäkring. Levereras med låskista Assa 8765 och justerbart slutbleck.Tjocklek på dörrblad 62 mm. Färdigmonterad karm i vitmålad furu 42x92 mm med handikappanpassad tröskel och förborrade karmskruvshål. OBS: Karmskruv ingår ej. 

Parytterdörren Vemdalen levereras endast i vitmålad kulör NCS S 0502-Y. Finns även som enkeldörr, klicka här för att se produkten!

Hängning och storlek.
Parytterdörren Vemdalen finns enbart med gångdörr på höger sida (Sett utifrån). 

Måtten på alla våra dörrar baseras på ett modulsystem om jämna decimeter (1 modul = 1 dm), där bredd skrivs före höjd exempel 14×21 (140cm x 210cm )

Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 1-2 cm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg. Man kan också uttrycka det så att dörrens modulstorlek inkluderar justering och drevmån.

Här följer ett exempel.
Om hålet i väggen mäter 140 cm på bredden och 210 cm på höjden (Modulmått 14x21) ska den nya dörren beställas med modulmått: 14x21. Det faktiska måttet på dörren är då 138x208 cm osv..

Lås och beslag
Handtag, låscylinder och cylindertillbehör ingår ej, men kan beställas som tillval. Dörren är även kompatibel för att montera Yale Doorman.

Teknisk beskrivning

 • Dörrblad: 62 mm Ramverk av furu, dubbla 0,45 mm aluminiumplåtar och 3,2 mm HDF-board.
 • Isolering: 55 mm lätt polystyren.
 • Gångjärn: 3 st justerbara Abloy N 3248 med bakkantssäkring.
 • Låskista: ASSA 8765 med justerbart slutbleck.
 • Tätning: Gummitätningslist i dörrbladet.
 • Glas: Klarglas
 • Karm: Vitmålad furu karmdjup 92 mm. förborrade karmskruvshål 14 mm
 • Tröskel: Oljelaserad björk. Handikappsanpassad 25 mm hög. 
 • Hängning: Endast gångdörr på höger sida (Sett utifrån).
 • Övrigt: Spårfräst mönster på utsidan, slät insida.
 • Storlekar: Modulstorlekar 14/15x20/21
 • Färg: Vit NCS S 0502-Y

Mäta & Montera

Modulmått

Måtten på alla dörrar baseras på ett modulsystem om jämna decimeter (1 modul = 1 dm), där bredd skrivs före höjd exempel 10×21 (100cm x 210cm )

Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 1-2 cm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg. Man kan också uttrycka det så att dörrens modulstorlek inkluderar justering och drevmån.

Här följer ett exempel.
Om hålet i väggen mäter 100 cm på bredden och 210 cm på höjden (Modulmått 10x21) ska den nya dörren beställas med modulmått: 10x21. Det faktiska måttet på dörren är då 98x208 cm osv..

Skillnad på vänsterhängd dörr och högerhängd dörr

Vid byte av ytterdörr, byts både dörrblad och dörrkarm ut. När man mäter upp för en ny ytterdörr är det alltså viktigt att mäta själva vägghålet där dörren inkl dörrkarm skall sitta. Att enbart mäta dörrbladet räcker inte!

 

Innan du mäter vägghålet
Ta bort lister och/eller foder runt den gamla dörren och mät vägghålet, Välj en dörr med närmaste modulmått och kontrollera att det finns plats för justering och drevmån, hålet bör vara minst 10-20 mm större än dörrens verkliga storlek.

Höger eller vänsterhängd?
Tänk på vilken hängning dörren ska ha för att fungera bäst hos just dig. Dörrens hängning avgörs beroende på vilken sida gångjärnen är placerade. Sitter gångjärnen på dörrens högra sida utifrån sett är dörren högerhängd och tvärtom.

Hur du ränkar ut modulmått på ytterdörr

Monteringstips.

1. Om du redan har en gammal ytterdörr som skall bytas. Ta bort lister, foder och eventuellt dörrblecket, såga av karmen eller spik/skruv den är fäst med. Bryt försiktigt loss den. Rengör hålet från gammal tätning och eventuella spikar mm.

Tips: Kontrollera alltid att den nya dörren har rätt storlek innan du sågar ut det gamla.

2. Förbered med klossar. Dörren ska sitta mitt i öppningen. Mät dörrkarmen´s (karmyttermåttet) höjd för att veta hur höga klossarna ska vara.Lägg två klossar i öppningen cirka 5 cm från kanten och en på mitten - kontrollera med vattenpasset att de ligger vågrätt. Detta moment är mycket viktigt för att dörren ska fungera tillfredställande. 

Hur du mäter och monterar dörr - Klossar för att kontrollera dörrens höjd

3. Plocka bort dörrbladet ur karmen och ställ karmen på klossarna.  Du kan fixera karmen med kilar på lämpligt ställe så den inte kan ramla ur hålet medan du justerar in den. 

Hur du mäter och monterar dörr - Fäst dörr i dörrkarm

Kontrollera med vattenpass att tröskeln är helt vågrät, och att sidorna är lodräta både i sidled och inåt / utåt på bägge sidorna, ofta är inte väggen helt rak och följer du väggens insida och den lutar olika på höger respektive vänster sida kommer inte dörren fungera tiilfredställande, så var väldigt noga med det här momentet!

Hur du mäter och monterar dörr - Kontrollera vågrät och lodrät med vattenpass

När du är helt säker på att tröskel och karmsidorna står i våg och lod kan du fixera karmen med kilar. Dubbelkontrollera en sista gång att allt är rakt. Ett tips kan vara att skruva fast dörren i gångjärnsidan och i det översta karmskruvshålen på låssidan. Häng därefter på dörrbladet, stäng dörren till du får en springa på 4-5 mm mellan dörrblad och karm på låssidan och kontrollera springan så den är lika stor längst hela dörrbladet. Justera karmen i nedkant om det behövs. Därefter kan du dra i dom sista skruvarna. Det ska vara en jämn glipa mellan karm och båge, justera med karmskruvarna om nödvändigt. Du kan också justera höjden i gångjärnen.


4. Isolera med drev på in och utsida. OBS! dreva inte för hårt, då kan karmen börja bukta ut och dörren går inte att stänga. För att få helt tätt på insidan kan en bottningslist behöva monteras. Moderna väggar med plastfolie bör också tätas med fogmassa. Montera lister/foder, underbleck/fotplåt och lås/handtag.

 

Glas & Säkerhet

Information - Pocket & Kornisch

Lilla Fönsterskolan

Båg- respektive karmmontage

Specifikation

Varumärke: Kaski
Artnr: YE008
Typ Ytterdörr
Karmdjup 92 mm
Tjocklek dörrblad 62 mm
Tröskel 25 mm
U-Värde 1.1

Dokument (2)

Du kanske också är intresserad av
 • Beställningsvara
  från 6499 kr
 • Beställningsvara
  från 6699 kr
 • Beställningsvara
  från 6999 kr
 • Beställningsvara
  från 6799 kr
 • Beställningsvara
  från 6399 kr
 • Beställningsvara
  från 5499 kr
 • Beställningsvara
  från 6999 kr
 • Beställningsvara
  från 7199 kr
 • Beställningsvara
  från 6499 kr