YTTERDÖRR EKONOMIDÖRREN VEMDALEN KLARGLAS VIT

Just nu

26%

 • VÄNSTERHÄNGD
 • HÖGERHÄNGD
 •  
Visa enbart lagerstorlekar
Bredd Modulmått *
Höjd modulmått *
Rek. pris: 6499 kr
fr. 4830 kr
Lager (Online) Hemleverans inom 2-5 vardagar(Tillverkningsvara*)
Fraktkostnad: 195:-

Produktbeskrivning

KASKI  - Ekonomidörr Vemdalen

Ett bra val av en ekonomidörr från en finländsk dörrtillverkare som har det nordiska klimatet att ta hänsyn till, och som trots sitt låga pris ej gör avkall på kvalitetskraven. 
Dörren har ett spårfräst mönster på utsidan och är slät på insidan.Vemdalen finns i storlekarna 9x21 och 10x21 höger- eller vänsterhängda och kan levereras inom 5-10 vardagar. Dörren levereras med klarglas, och karm i vitmålad furu tjocklek 42 och ett karmdjup på 92 mm, gångjärn Abloy med bakkantsäkring,  förborrade karmskruvhål , låskista Assa 8765 och justerbart slutbleck 

Hängning och storlek

Tänk på vilken hängning dörren ska ha för att fungera bäst hos just dig. Dörrens hängning avgörs beroende på vilken sida gångjärnen är placerade. Du ska se gångjärnen från utsidan, sitter gångjärnen på vänster sida är dörren vänsterhängd, sitter dom på höger sida så är dörren högerhängd. 

När du väljer storlek så ska du välja bredd och höjd. Det beräknas på karmens yttermått och INTE på dörrbladet. Karmen är 10 millimeter mindre än uppgivet mått för justering och drevning. På t.ex. BxH 100x210 cm så är det verkliga måttet  99 x 209 cm. Är du osäker på måttet där dörren ska monteras kan du ta bort foder/lister och undersöka hur stort hålet i väggen är innan du beställer din dörr. Modulmåttet (hålet i väggen) bör vara 10-20 mm större än karmens verkliga mått. 

Lås och beslag 

Handtag, låscylinder och cylindertillbehör ingår ej, men kan beställas separat. Alla våra kompletta behörssatser från Miller eller Habo passar samtliga Ekonomidörrar.

 

Teknisk beskrivning  

 • Dörrblad 62 mm: Ramverk av furu, dubbla 0,45 mm aluminiumplåtar och 3,2 mm HDF-board.
 • Isolering: 55 mm lätt polystyren.
 • Gångjärn: 3 st justerbara Abloy N 3248 med bakkantssäkring.
 • Låskista: ASSA 8765 med justerbart slutbleck.
 • Tätning: Gummitätningslist i dörrbladet.
 • Glas: Klarglas
 • Karm: Vitmålad furu karmdjup 92 mm. Förborrad för karmskruv 14 mm
 • Tröskel: Oljelaserad björk. Handikappsanpassad 25 mm hög.
 • Hängning: Finns som höger- eller vänsterhängda.
 • Övrigt:: Spårfräst mönster på utsidan, slät insida. Finns som höger- eller vänsterhängda.
 • Storlekar: Modulstorlekar 9/10x21 
 • Färg Vit NCS S0502-Y

Mäta & Montera

Modulmått

Måtten på alla dörrar baseras på ett modulsystem om jämna decimeter (1 modul = 1 dm), där bredd skrivs före höjd exempel 10×21 (100cm x 210cm )

Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 1-2 cm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg. Man kan också uttrycka det så att dörrens modulstorlek inkluderar justering och drevmån.

Här följer ett exempel.
Om hålet i väggen mäter 100 cm på bredden och 210 cm på höjden (Modulmått 10x21) ska den nya dörren beställas med modulmått: 10x21. Det faktiska måttet på dörren är då 98x208 cm osv..

Vid byte av ytterdörr, byts både dörrblad och dörrkarm ut. När man mäter upp för en ny ytterdörr är det alltså viktigt att mäta själva vägghålet där dörren inkl dörrkarm skall sitta. Att enbart mäta dörrbladet räcker inte!

 

Innan du mäter vägghålet
Ta bort lister och/eller foder runt den gamla dörren och mät vägghålet, Välj en dörr med närmaste modulmått och kontrollera att det finns plats för justering och drevmån, hålet bör vara minst 10-20 mm större än dörrens verkliga storlek.

Höger eller vänsterhängd?
Tänk på vilken hängning dörren ska ha för att fungera bäst hos just dig. Dörrens hängning avgörs beroende på vilken sida gångjärnen är placerade. Sitter gångjärnen på dörrens högra sida utifrån sett är dörren högerhängd och tvärtom.

Monteringstips.

1. Om du redan har en gammal ytterdörr som skall bytas. Ta bort lister, foder och eventuellt dörrblecket, såga av karmen eller spik/skruv den är fäst med. Bryt försiktigt loss den. Rengör hålet från gammal tätning och eventuella spikar mm.

Tips: Kontrollera alltid att den nya dörren har rätt storlek innan du sågar ut det gamla.

2. Förbered med klossar. Dörren ska sitta mitt i öppningen. Mät dörrkarmen´s (karmyttermåttet) höjd för att veta hur höga klossarna ska vara.Lägg två klossar i öppningen cirka 5 cm från kanten och en på mitten - kontrollera med vattenpasset att de ligger vågrätt. Detta moment är mycket viktigt för att dörren ska fungera tillfredställande. 

3. Plocka bort dörrbladet ur karmen och ställ karmen på klossarna.  Du kan fixera karmen med kilar på lämpligt ställe så den inte kan ramla ur hålet medan du justerar in den. 

Kontrollera med vattenpass att tröskeln är helt vågrät, och att sidorna är lodräta både i sidled och inåt / utåt på bägge sidorna, ofta är inte väggen helt rak och följer du väggens insida och den lutar olika på höger respektive vänster sida kommer inte dörren fungera tiilfredställande, så var väldigt noga med det här momentet!

När du är helt säker på att tröskel och karmsidorna står i våg och lod kan du fixera karmen med kilar. Dubbelkontrollera en sista gång att allt är rakt. Ett tips kan vara att skruva fast dörren i gångjärnsidan och i det översta karmskruvshålen på låssidan. Häng därefter på dörrbladet, stäng dörren till du får en springa på 4-5 mm mellan dörrblad och karm på låssidan och kontrollera springan så den är lika stor längst hela dörrbladet. Justera karmen i nedkant om det behövs. Därefter kan du dra i dom sista skruvarna. Det ska vara en jämn glipa mellan karm och båge, justera med karmskruvarna om nödvändigt. Du kan också justera höjden i gångjärnen.


4. Isolera med drev på in och utsida. OBS! dreva inte för hårt, då kan karmen börja bukta ut och dörren går inte att stänga. För att få helt tätt på insidan kan en bottningslist behöva monteras. Moderna väggar med plastfolie bör också tätas med fogmassa. Montera lister/foder, underbleck/fotplåt och lås/handtag.

 

Glas & Säkerhet

Information - Pocket & Kornisch

Lilla Fönsterskolan

Båg- respektive karmmontage

Specifikation

Fabrikat: Ekonomidörren
Artnr: YE007
Färg Vit NCS S 0502-Y
Glas KLARGLAS
Typ Ytterdörr
Karmdjup 92 mm
Tjocklek dörrblad 62 mm
Tröskel 25 mm
U-Värde 1.1

Dokument (2)

Du kanske också är intresserad av

 • Just nu

  20%

  Art nr. 15598
  781 kr
  976 kr
  Lager (Online) 3-7 Vardagar
 • Just nu

  37%

  Art nr. 15597
  590 kr
  935 kr
  1st i Lager 2-5 vardagar