YTTERDÖRR HELSINGEDÖRREN HD41 KLARGLAS VIT

Just nu

30%

 •  
 •  
 •  
Visa enbart lagerstorlekar
Rek. pris: 8789 kr
fr. 6153 kr
Lager (Online) Hemleverans inom 5-10 Vardagar(Tillverkningsvara*)
Fraktkostnad: 295:-

Produktbeskrivning

HD41 är en slät och stilren ytterdörr med ett avlångt klarglas placerat i mitten av dörrbladet. Möjlighet att byta till frostat glas finns som tillval. Karm med handikappanpassad tröskel samt justerbara gångjärn i höjd/sidled och bakkantsäkring. Karmen är försedd med förborrade karmskruvshål och salningsspår för enkel montering av smygbräda/utsalning. Dörren uppfyller dagens krav av luft- och regntäthet klassificeringen. Karmskruv ingår ej, beställs separat för gällande väggkonstruktion. Se mer här

Hängning
På en ytterdörr ska höger eller vänsterhängning väljas. Hängningen ska alltid ses från utsidan, sitter gångjärnen på höger sida är dörren högerhängd, och på vänster sida - vänsterhängd. 

Konstruktion
Dörrbladet är uppbyggt kring ett regelramverk isolerad med 55 mm freonfri cellplastisolering och med 0,4mm aluminiumplåtar på vardera sida.Utanpå dessa ligger spårfrästa Hdf-skivor som är vitmålade som standard. Dörr med glas har energiglas med argonfyllning 4-20-4 mm. Karmarna tillverkas i furu, djup 105 mm. Karmtjocklek 45mm. Tröskeln är utförd i trä och aluminium och är handikappanpassade. Tätningslist monterad i dörrbladet för optimal tätning mellan dörrblad och karm.

Färg och ytbehandling
Levereras vit (NCS S 0502-Y) som standard. Dörr och karm grundbehandlas och färdigmålas i flera lager med miljövänliga färger. Du kan även få dörren i valfri NCS kulör. Vid beställning med valfri färg, kontakta kundtjänst och uppge färgkod.

Lås och beslag
Låshus ASSA 8765 ingår som standard. Handtag och låscylinder ingår ej. Komplett handtagspaket Dorma 5410 finns som tillval och passar samtliga ytterdörrar i standardutförande. Du kan även uppgradera din dörr med Dorma DUO. Fler alternativ och kompletta låssatser hittar du här

Teknisk information

 • Handikappanpassad tröskel
 • Gångjärn: Justerbara i höjd- och sidled med bakkantssäkring
 • Låskista: Assa 8765 (Kolvlås)
 • Dörrbladets tjocklek: 64 mm
 • Karmdjup: 105 mm
 • Infästning: Förborrade karmskruvshål (karmskruv ingår ej)
 • Dekor: Nej
 • Glas: Klarglas
 • U-värde: 1,0
 • Formstabilitetsgaranti: 10 år
 • Produktgaranti: 2 år

Mäta & Montera

Modulmått

Måtten på alla dörrar baseras på ett modulsystem om jämna decimeter (1 modul = 1 dm), där bredd skrivs före höjd exempel 10×21 (100cm x 210cm )

Modulmåttet avser hålet i väggen. Karmens yttermått är ca 1-2 cm mindre på bredd och höjd. Detta för att kunna justera och dreva (isolera) mellan karm och vägg. Man kan också uttrycka det så att dörrens modulstorlek inkluderar justering och drevmån.

Här följer ett exempel.
Om hålet i väggen mäter 100 cm på bredden och 210 cm på höjden (Modulmått 10x21) ska den nya dörren beställas med modulmått: 10x21. Det faktiska måttet på dörren är då 98x208 cm osv..

Vid byte av ytterdörr, byts både dörrblad och dörrkarm ut. När man mäter upp för en ny ytterdörr är det alltså viktigt att mäta själva vägghålet där dörren inkl dörrkarm skall sitta. Att enbart mäta dörrbladet räcker inte!

 

Innan du mäter vägghålet
Ta bort lister och/eller foder runt den gamla dörren och mät vägghålet, Välj en dörr med närmaste modulmått och kontrollera att det finns plats för justering och drevmån, hålet bör vara minst 10-20 mm större än dörrens verkliga storlek.

Höger eller vänsterhängd?
Tänk på vilken hängning dörren ska ha för att fungera bäst hos just dig. Dörrens hängning avgörs beroende på vilken sida gångjärnen är placerade. Sitter gångjärnen på dörrens högra sida utifrån sett är dörren högerhängd och tvärtom.

Monteringstips.

1. Om du redan har en gammal ytterdörr som skall bytas. Ta bort lister, foder och eventuellt dörrblecket, såga av karmen eller spik/skruv den är fäst med. Bryt försiktigt loss den. Rengör hålet från gammal tätning och eventuella spikar mm.

Tips: Kontrollera alltid att den nya dörren har rätt storlek innan du sågar ut det gamla.

2. Förbered med klossar. Dörren ska sitta mitt i öppningen. Mät dörrkarmen´s (karmyttermåttet) höjd för att veta hur höga klossarna ska vara.Lägg två klossar i öppningen cirka 5 cm från kanten och en på mitten - kontrollera med vattenpasset att de ligger vågrätt. Detta moment är mycket viktigt för att dörren ska fungera tillfredställande. 

3. Plocka bort dörrbladet ur karmen och ställ karmen på klossarna.  Du kan fixera karmen med kilar på lämpligt ställe så den inte kan ramla ur hålet medan du justerar in den. 

Kontrollera med vattenpass att tröskeln är helt vågrät, och att sidorna är lodräta både i sidled och inåt / utåt på bägge sidorna, ofta är inte väggen helt rak och följer du väggens insida och den lutar olika på höger respektive vänster sida kommer inte dörren fungera tiilfredställande, så var väldigt noga med det här momentet!

När du är helt säker på att tröskel och karmsidorna står i våg och lod kan du fixera karmen med kilar. Dubbelkontrollera en sista gång att allt är rakt. Ett tips kan vara att skruva fast dörren i gångjärnsidan och i det översta karmskruvshålen på låssidan. Häng därefter på dörrbladet, stäng dörren till du får en springa på 4-5 mm mellan dörrblad och karm på låssidan och kontrollera springan så den är lika stor längst hela dörrbladet. Justera karmen i nedkant om det behövs. Därefter kan du dra i dom sista skruvarna. Det ska vara en jämn glipa mellan karm och båge, justera med karmskruvarna om nödvändigt. Du kan också justera höjden i gångjärnen.


4. Isolera med drev på in och utsida. OBS! dreva inte för hårt, då kan karmen börja bukta ut och dörren går inte att stänga. För att få helt tätt på insidan kan en bottningslist behöva monteras. Moderna väggar med plastfolie bör också tätas med fogmassa. Montera lister/foder, underbleck/fotplåt och lås/handtag.

 

Glas & Säkerhet

Information - Pocket & Kornisch

Lilla Fönsterskolan

Båg- respektive karmmontage

Specifikation

Fabrikat: Helsingedörren
Artnr: YH013
Färg Vit NCS S 0502-Y
Glas KLARGLAS
Typ Ytterdörr
Låskista Assa 8765
Karmdjup 105 mm
Tjocklek dörrblad 64 mm
Tröskel 25 mm
U-Värde 1

Dokument (2)

Du kanske också är intresserad av

 • Just nu

  20%

  Art nr. 15598
  781 kr
  976 kr
  Lager (Online) 3-7 Vardagar